Skoči na glavno vsebino

UNESCO projekt » Menjaj branje in sanje«

UNESCO je ena izmed 15 specializiranih agencij Organizacije Združenih narodov in želi prispevati k miru, odpravljanju revščine, trajnostnemu razvoju in medkulturnemu dialogu preko sodelovanja v znanosti, izobraževanju, kulturi, komunikacijah in informacijah. Svoj sedež ima v Parizu.

Slovensko UNESCO ASP mrežo sestavlja 90 vzgojno – izobraževalnih zavodov in tudi naša šola s svojimi projekti uresničuje cilje UNESCO šol.

Odprtost in spodbujanje k sožitju sta dva izmed glavnih ciljev, h katerim stremijo UNESCO šole po vsem svetu.

UNESCO šole in vrtci delujejo v skladu s 4 stebri izobraževanja (po Jacquesu Delorsu):

  • Učiti se, da bi vedeli!
  • Učiti se delati!
  • Naučiti se živeti skupaj!
  • Učiti se biti!

V tednu po 2. aprilu – mednarodnem dnevu knjige,  smo se pridružili 4. nacionalnem Unesco  projektu » Menjaj branje in sanje«. Osnovni cilj projekta je bil vzbuditi večje zanimanje za branje in knjigo med mladimi. Avtorje projekta je pri oblikovanju projekta vodila tudi želja po izboljšanju medsebojnega sporazumevanja, razvijanju družbene kritičnosti in odgovornosti do sočloveka ter povečanju medgeneracijskega spoznavanja in učvrstiti povezovanja med posamezniki.

Projekt je potekal kot organizirana izmenjava knjig, opremljenih s posvetili, mislimi ali citati.

Sodelujoči v projektu je prinesel knjigo, ki jo je prebral in jo je bil pripravljen podariti naključnemu literarnemu prijatelju. V knjigo je napisal misel ali citat, ki ga posvetil bodočemu bralcu knjige. Svoje sporočilo je lahko tudi narisal.

Po zaključnem prijavnem obdobju, smo se v sredo 6. 4 2016 po skupinah zbrali v knjižnici.

Knjižničarka Zdenka Likar nam je pripravila slavnosten uvod v menjavo knjig. Pogovarjali smo se o 2. aprilu, rojstnem dnevu Hansa Christiana Andersena,  ki ga obeležujemo kot mednarodni dan knjig. Bralce je povprašala, kaj jim pomeni branje, zakaj radi berejo, med vprašanja je vpletla slovnična pravila, ki pa učencem niso delala težav. Sodelujoči so dobili priznanje za sodelovanje v projektu. Projektu se je pridružilo 30 učencev in 5 učiteljev.

Uživajte v branju še naprej.

Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje

glavo.

                                                                   (Mongolski pregovor)

Oglejte si utrinke iz menjave knjig.

Deana Selko

{phocagallery view=category|categoryid=181|limitstart=0|limitcount=0}

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost