Skoči na glavno vsebino

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2015

20. 11. 2015 – DAN SLOVENSKE HRANE  IN  TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA  bomo na šoli v okviru dneva dejavnosti v celoti posvetili dejavnostim povezanim z zdravo lokalno pridelano hrano, ozaveščanju otrok o pomenu zdrave prehrane in zdravega načina življenja, praktičnim kuharskimi delavnicam, degustacijam in kulturnim dejavnostim v navezavi na prehrano in kulturo prehranjevanja. V projektu bomo sodelovali prav vsi; od jasli, vrtca, šole, pedagoškega in vzgojiteljskega zbora, uprave, tehničnega kadra in seveda šolske kuhinje.

Dan dejavnosti bomo začeli z zajtrkom ob 7. 30 uri, za katerega smo prav vse sestavine pridobili od lokalnih dobaviteljev, ki so tudi sicer naši redni dobavitelji.

Mleko – mlekarstvo Podjed – Olševek.

Kruh iz krušne peči – kmetija Gregorc – Praše.

Maslo – mlekarstvo Podjed – Olševek

Med – čebelarstvo Kokl– Potoče

Jabolka – drevesnica Zakotnik – Dorfarje

 

Izbrane dobavitelje in njihovo dejavnost bomo predstavili na panojih v spodnji avli centralne šole. Tu si boste lahko na primeru šolskega jedilnika za mesec november ogledali tudi, kako uspešno lokalno oskrbo z živili udejanjamo v naših šolskih kuhinjah. Lepo vabljeni k ogledu predstavitve in številnih razstav, ki jih bodo po svojih enotah na sam dan dejavnosti pripravili  posamezni razredi.

Po skupnem zajtrku bodo dejavnosti prevzele učiteljice, učitelji in vzgojiteljice, ki so se organizirali po posameznih enotah in aktivih ter izbrali teme, ki  jih bodo obravnavali z otroki. V prvi triadi se bodo vrstile različne kuharske delavnice in predavanja na temo zdrave lokalno pridelane hrane, najmlajši (vrtec) si bodo lahko ogledali lokalne kmetije v bližini in njihove dejavnosti; predelava mleka, kisanje zelja, čebelarjenje… Nekoliko starejši bodo preko povesti in pesmi spoznavali kmetovanje in prehrano nekoč in danes, spoznavali tradicionalne slovenske jedi in prehrano po pokrajinah, najstarejši pa bodo le to primerjali s prehrano drugih narodov in pripravili praznično dekoracijo. Velik poudarek bomo dali bontonu pri jedi in zdravim prehranskim navadam. Izdelovali bomo  pogrinjke, plakate zdrave in nezdrave hrane, postavili prehransko piramido in si ogledali nekaj poučnih filmov o čebelarjenju , kmetovanju in težavah povezanih z neprimerno prehrano.  

Vsem skupaj želim nepozaben  in okusen dan slovenske hrane,

mag. Mojca Bukovnik, organizatorka šolske prehrane

{phocagallery view=category|categoryid=172|limitstart=0|limitcount=0}

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost