Skoči na glavno vsebino

Analiza vprašalnika za starše o zadovoljstvu s šolsko prehrano

 

         Uvod

Letos so anketo o šolski prehrani izpolnjevali starši otrok od 1. do 9. razreda centralne šole. Od skupno 657 izdanih vprašalnikov se je na anketo odzvalo 407 staršev, kar predstavlja 62-odstotno odzivnost. Za sodelovanje in izkazano zaupanje se Vam najlepše zahvaljujemo.

Analiza

Splošna ocena zadovoljstva s ponudbo posameznega obroka:

Obrok

Splošna ocena zadovoljstva

Zajtrk (1. razred)

4,2

dopoldanska malica (2.– 9. razred)

4,1

kosilo

4,0

popoldanska malica

4,2

                            

Podrobnejša ocena zadovoljstva s/z:

ponudbo živil in jedi (jedilnik)

4,0

pripravo živil in jedi

4,0

ceno šolske prehrane

3,9

časom, ki je na voljo za zaužitje

4,1

načinom razdeljevanja

4,2

količino ponujene hrane

4,3

količino ponujenega napitka

4,2

odnosom kuhinjskega osebja

4,5

izvajanjem projektov, vezanih na prehrano

(čim več lokalnih živil, shema šolskega sadja, tradic. slov. zajtrk, kultura prehranjevanja, predavanja za učence)

4,2

Starši so podali nekaj pripomb, ki jih bomo skladno s smernicami in priporočili ter z možnostmi šolske kuhinje poskušali realizirati.

Identifikacija prehranskih navad otrok:

  • Pred odhodom v šolo redno zajtrkuje 56 % otrok, 26 % zajtrkuje občasno in 18 % nikoli. (Učenci 1. razredov, ki zajtrkujejo v šoli, niso vključeni.)
  • Po prihodu iz šole ima 65 % otrok vedno kosilo, 26 % občasno in 9 % nikoli.
  • 13 % staršev redno spremlja jedilnike na oglasnih deskah in spletni strani šole, 66 % občasno in 21 % nikoli.
  • Glede uživanja različnih jedi 37 % staršev ocenjuje svoje otroke kot ne izbirčne, 50 % kot nekje vmes in 13 % staršev ima izbirčne otroke.
  • 48 % otrok ocenjujete kot dobre jedce, 48 % kot nekje vmes, 4 % otrok pa poje zelo malo.

 

Sinteza

Ugotavljamo, da so prehranske navade velikega deleža otrok naše šole slabe. Kljub pozni uri šolske malice pred odhodom v šolo redno zajtrkuje le 52 % otrok (podatek vključuje tudi prve razrede), pa še ti za zajtrk najpogosteje izbirajo med manj zdravimi živili, kot so čokoladnimi kosmiči z mlekom, Čokolino in Nutella, nekoliko starejši otroci pa imajo raje jajca, pašteto, salamo, sir, hrenovke in seveda Nutello, številni tudi marmelado in čokoladne kosmiče.

Za dopoldansko malico ste jim v jedilniku večinoma namenili sadje, jogurt in sirovo štručko. Sirova štručka je med otroki zelo priljubljena, z jogurtom in sadjem pa v šoli nimamo dobrih izkušenj. Otroci uživajo le sadne jogurte, in še to le pakirane, domače sadne ali navadne (nesladkane) pa zelo slabo. Kljub temu da imajo otroci v šoli na voljo sadje v vsaj enem obroku, pa po naših izkušnjah redno uživa sadje le dobra polovica otrok. Najslabši jedci sadja so učenci višjih razredov.

Za kosilo imajo mlajši otroci najraje testenine, palačinke, piščanca in krompir ter »pohančke«. Mlajši obožujejo tudi cmoke s sladkim nadevom in ocvrtke, starejši pa poleg tega še »dunajce«, lazanje in kebab.

Velika večina otrok – 91 % ima vsaj občasno, po prihodu iz šole doma kosilo, tudi tisti, ki so bili na kosilu že v šoli. Le 9 % otrok je pri kosilu odvisnih zgolj od šolske kuhinje. To je sicer razveseljiv podatek, vendar se je potrebno vprašati:

K višji stopnji debelosti verjetno prispevajo tudi prehranske navade otrok v popoldanskem času. Z redkimi izjemami so popoldne na jedilniku različna peciva (mafini, čokoladni rogljički, biskviti …), čokolada ter druge sladkarije ter za »boljši občutek« še kakšen fermentiran mlečni napitek ali voda. Večerje za starejše otroke ni brez hrenovk, palačink, pica kruhkov in toplih sendvičev ali vsaj Nutelle, medtem ko mlajši prisegajo na mlečne jedi, kot so mlečni zdrob s kakavom, čokoladni kosmiči z mlekom in Čokolino ali pa kruh z Nutello, pašteto, sirom in salamo.

Velik napredek k bolj zdravi prehrani, pa sem razbrala iz izbir napitkov, saj otrokom namesto sokov doma pogosteje ponujate vodo in sadje, popularna pa je tudi priprava smoothijev. V »idealne« jedilnike za svojega otroka ste vsaj pri kosilu vključevali tudi zelenjavo (solato) in juho (verjetno govejo). Nekateri si med vikendom za kosilo poleg juhe, mesa, krompirja in solate privoščite tudi kakšno domačo jed, ki potrebuje daljši čas kuhanja.

Zaključek

Rezultati ankete so pokazali zelo visoko stopnjo zadovoljstva staršev s šolsko prehrano, kar nam daje informacijo, da smo na pravi poti in da se bomo še naprej trudili za čim bolj kvalitetno, zdravo in tudi otrokom všečno šolsko prehrano, ter da bodo naši odnosi temeljili na medsebojnem zaupanju in sodelovanju.

Kljub odporu nekaterih otrok bomo nadaljevali s postopnim širjenjem ponudbe bolj zdravih živil, kot so zelenjava, kaše, enolončnice, pristne juhe brez umetnih dodatkov, domače slovenske jedi, jedi iz ajde in različnih drugih žit. Obenem pa bomo na jedilnike umeščali tudi jedi, ki jih imajo otroci radi in so jih vajeni od doma, npr. palačinke, rogljičke, hrenovke, paštete, čokoladni namaz in podobno, pri čemer bomo še posebno pozornost namenili čim višji kvaliteti in bolj zdravim izbiram z manj sladkorja in nepotrebnih aditivov.

Še naprej bomo gradili in širili mrežo lokalnih dobaviteljev in poskušali v šolo pripeljati čim več domače lokalno pridelane hrane.

Za vaše sodelovanje in izkazano visoko stopnjo zadovoljstva s šolsko prehrano se Vam najlepše zahvaljujem.

S spoštovanjem

mag. Mojca Bukovnik, organizatorka šolske prehrane

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost