Skoči na glavno vsebino

Utrinki s tehniškega dne – 4.razredi

V sredo, 16.1.2013 so bili vsi učenci 4. razredov OŠ Stražišče in PŠ Besnica ter PŠ Žabnica »prestavljeni« 83 let »nazaj«. Prisotni smo bili na učni uri lepopisa iz leta 1930. Najprej je muzejski vodič oblekel deklice v haljice, dečke pa v brezrokavnike. Vsi so si morali napraviti narokavnike in to na tisto roko, s katero pišejo. Jasno, levičarji so bili takoj posebnost , no , v tistih časih, se ve. Naučil jih je, kako morajo ogovarjati gospodično učiteljico in kako se morajo obnašati. Sledilo je čakanje. Glasno odpiranje vrat je naznanilo prihod gospodične učiteljice. Presenečenje. Stroga, glasna, resna učiteljica je nam vsem vzbujala strah in spoštovanje. Pisali smo po navodilih, ji odgovarjali po pravilih in govorili samo takrat, ko je to želela gospodična učiteljica. Prvega fanta , ki ni bil miren, je takoj poslala klečati na koruzo, nato klečati na oslička in glasno brati 8.šolsko pravilo. Naslednji deček ni znal pravilno odgovarjati in je »samo« klečal na koruzi…Učenci so odgovarjali na vprašanja katera žival se začne na določeno črko ali katero ime se začne na določeno črko. Bilo je še nekaj kazni s pisanjem besed in pravil. Resno. Tako resno , da se tudi jaz nisem upala niti »pohihitati« in sem pridno sledila navodilom.

Učna ura se je končala z domačo nalogo in zagotovo jo bodo vsi učenci napisali. Začudeni smo bili nad strogostjo in redom, saj si takšnih metod niti v sanjah ne predstavljamo.

Sledil je še enourni voden ogled po stalni razstavi o zgodovini šolstva. Vsi smo bili presenečeni, kaj vse se je v različnih obdobjih spreminjalo in kako kvalitetno šolo imajo sedaj naši učenci

Za 4.razrede zapisala Nataša Ravnikar

{phocagallery view=category|categoryid=67|limitstart=0|limitcount=0}

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost