Skoči na glavno vsebino

Kultura prehranjevanja v oddelkih OPB

Spoštovani starši!

 

V preteklem šolskem letu smo z v šolskih jedilnicah začeli sistematično posvečati večjo pozornost kulturi prehranjevanja in spodbujati otroke k spoštljivemu odnosu do hrane in vrstnikov pri obedu. Projekt se je izkazal kot zelo pozitiven za učence in učenke. Le-ti so se v mirnejšem okolju laže posvetili hrani, postali so bolj ješči in od kosila odhajali veliko bolj zadovoljni.

V letošnjem letu želimo ta projekt še nadgraditi in individualizirati. Otroke bomo dodatno individualno spodbujali k okušanju novih bolj zdravih jedi in k zaupljivemu odnosu do hrane. Ker prehranjevanje spada v ožji osebni krog posameznika ne bomo nikogar silili jesti jedi, ki jih ne mara, spoštovali bomo verska in etična prepričanja staršev in posameznikov, pričakujemo pa, da otrok pripravljene jedi okusi (cca 1-3 žlice) in si s tem širi spekter okusov in pridobiva zdrave prehranske navade. Da se navadimo novih okusov, moramo novo jed okusiti tudi 10 in večkrat, zato je to »tek na dolge proge«, kjer je podpora staršev enako pomembna kot kvalitetno in okusno pripravljena hrana, za katero se trudimo v šolski kuhinji. Hranilne snovi, ki jih otroci s hrano vnašajo v svoja telesa, so izrednega pomena za telesni razvoj posameznika, ne smemo pa pozabiti tudi na občutke zadovoljstva in potešitve, ki naj bi spremljal obrok, zato se v jedilnikih ne bomo povsem odpovedali jedem, ki jih imajo otroci zelo radi. Vedno bomo uvajali samo po eno novo jed, tako da ni razloga, da bi bili otroci zaradi izbirčnosti kadar koli lačni. Ker je ješčnost otrok tesno povezana z njihovimi čustvi, se bomo zelo trudili, da bodo s strani kuhinje le-ta kar se da pozitivna. Vsi zaposleni v šolski kuhinji smo tudi starši in v vsako jed zamešamo vsaj ščepec starševske ljubezni. Upam, da jo boste okusili tudi vi.

Od otroka pričakujemo:

          Da se v jedilnici giblje umirjeno in se ne preriva.

          Pri obedu mirno sedi na stolu za mizo.

          Se pogovarja tiho in čim manj.

          V jedilnico ne nosi igrač, nalepk, smrkcev in drugih motečih elementov.

          Se obnaša spoštljivo do hrane, vrstnikov in odraslih.

          Se trudi pojesti tudi hrano, ki mu ni najbolj všeč.

          Ni potrebno, da poje vse, zaželeno pa je, da vse jedi vsaj okusi (cca 3 žlice). Če je otrok zelo izbirčen se mu v dobro šteje vsak najmanjši napredek.

S spoštovanjem,

mag. Mojca Bukovnik, organizatorka šolske prehrane

 

op.: Za vaše pomisleke in predloge glede šolske prehrane sem dostopna v šoli, na e-naslovu mojca.bukovnik@guest.arnes.si ali mobitel 041-953-032 med 7.30 in 14.30 uro V kolikor vas prehrana otrok še posebej obremenjuje vam v branje med drugim priporočam Jesper Juul. 2012 (C2004). HURA , GREMO JEST! Didakta d.o.o. Radovljica

(Skupno 96 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost