Skoči na glavno vsebino

O folklorni prireditvi na OŠ Stražišče Kranj

Po lanskoletni predstavitvi folklornega krožka smo tudi letos pričakovali podobno prireditev. Res smo jo dočakali v sredo, 22. 4. 2015, ob 17. uri. Zbrali smo se v večnamenskem prostoru OŠ Stražišče Kranj.
Najmanjši in malo večji člani folklornih krožkov iz Stražišča in Žabnice so nam najprej zapeli ljudsko pesem »Na planincah«. Petje, ples in otroške igre, ki so jih zaigrali, zaplesali ter peli stražiški folklorniki so nas popeljale v naša mlada leta s koreografijo »Jutri se bom v mesto peljal«. Žabničanke (čeprav jih je bilo le osem) so navduševale z Abrahamom.
Prireditev je popestrila mladinska folklorna skupina AFS Ozara iz Kranja, ki nam je prikazala štajerske pustne plese »Fašnk bal«. Preproste maske in rdeče rute so oživele ljudski običaj, ki ga Gorenjci kar premalo spoštujemo. Sicer pa je res, kar pravi Mikeln, da en avtobus Gorenjcev zaleže toliko kot en fičko Štajercev.
Dramatizacija »Šivilja in škarjice« je bila enkratna. Velikanske škarje so neusmiljeno zrezale jopice in Bogdanka je zadnji hip rešila grajsko gospo.
»Micika, Micika« in »Mož poseje repo« so uglašeno pele mladinke AFS Ozara; stražiški plesalci pa so razen kovtrov šivali tudi hlače.
Vse tri skupine s harmonikarjem so še doživeto zapele ljudsko »Petelinček je na goro šel«. Uživali in razvedrili smo se še najbolj zadrgnjeni Gorenjci.
Ponosni smo bili na svojo vnukinjo, nečakinjo in hčerko, ki se je v dveh letih toliko naučila ter tako zaneseno pela, plesala in igrala.
Hvala mentorici Barbara Kozjek za tako čudovito prireditev, za režijo, koreografijo… in vse kar je naučila mlade folklornike.
Kranj, 22.4.2015 (ob dnevu Zemlje)                                Zapisala babica folklornice: Marija Hafnar

 

{phocagallery view=category|categoryid=146|limitstart=0|limitcount=0}

 

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost