Skoči na glavno vsebino

Otroci jemo zdravo – iz naših vrtov, sadovnjakov na naše mize

Projekt Otroci jemo zdravo se počasi približuje svoji zaključni fazi.

V mesecu avgustu je bila na gostinski šoli na Bledu izpeljana delavnica zdravega kuhanja za naše kuharje. Poudarek je bil na pripravi jedi na način, da ohrani čim več hranilnih snovi in na okusni pripravi med otroki manj priljubljenih polnovrednih živil; pira, buče, zelje… Delavnice sta se z naše šole udeležili kar dve kuharici.

3. 10. bomo jedilnik g. Jožeta Zalar preizkusili tudi na šoli in izbrane jedi pripravili za kosilo. Dijaki in študentje gostinske šole bodo merili zadovoljstvo otrok z jedilnikom in pripravljenimi jedmi.

V kratkem s CTRP Kranj o okviru projekta pripravljamo tudi nakupovalno-kuharsko delavnico za učence izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane. Učenci naj bi se naučili sami izbirati prava živila in iz njih pripraviti okusne zdrave jedi.

Projekt poleg povečane osveščenosti med učenci in kuharji, o pomenu zdrave lokalne prehrane   izkazuje tudi že prve rezultate na višjih nivojih. Prav s pomočjo znanstev, ki so se spletla ob sodelovanju pri projektu, nam je uspelo v javni razpis za sukcesivno dobavo hrane privabiti tudi lokalne in eko kmete, kar zelo pozitivni vpliva na kakovost živil za šolsko prehrano. To je bila naša velika želja že od leta 2003, ko smo začeli z intenzivnimi prizadevanji za vključevanje živil višjega kakovostnega razreda v redno prehrano »naših« otrok in smo jo sedaj ob pomoči projekta tudi uresničili.

 

Obvestilo pripravila mag. Mojca Bukovnik, organizatorka šolske prehrane

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost