Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tretji petek v mesecu novembru že vrsto let obeležujemo Dan slovenske hrane, zato se tudi tokrat po šolah pripravlja Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji projekt poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Prejšnja leta smo vsako leto posebej izpostavili eno izmed njegovih sestavin. Letos pa enakomerno izpostavljamo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje – vseh pet sestavin, ki jih za zajtrk ponudimo že od samega začetka tega projekta.

 

Na OŠ Stražišče Kranj v petek, 15. 11. 2023, pripravljamo zajtrk z izbranimi živili lokalnih proizvajalcev.

 

MLEKO IN MASLO – kmetija Podjed

KRUH – kmetija pr Gregorc

MED – čebelarstvo Kokl

JABOLKA – kmetija Jerala

 

Prvo šolsko uro bomo posvetili čas kulturnemu obedovanju, z različnimi dejavnostmi pa želimo uro še dodatno obogatiti. Najprej bomo poudarili pomen samega zajtrka, ker še vedno veliko učencev in učenk ne zajtrkuje. Poudarili bomo tudi pomen kratkih dobavnih verig z nakupom lokalne hrane, tak način nabave živil podpira tudi dodatna delovna mesta v lokalni skupnosti in obdelanost kmetijskih površin. Z učenci bomo spregovorili o samih živilih, risali bomo plakate, ustvarjali, prepevali ipd. Potem pa na vrsto pridejo tudi kuharske delavnice.

 

S praznovanjem Dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno pridelano hrano, podpiramo napore naših pridelovalcev in predelovalcev hrane in izražamo spoštovanje do njihovega dela. Zato bomo dan nadaljevali še s slovenskim kosilom, ki bo lepo zaokrožil naš dan.

(Skupno 128 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost